ugyintezes.jpg

Kedves Erki Lakosok! - 2024.04.30.

Admin - 2024. ápr.. 30. - 15:26
 Nincs    Egyéb

infoo.jpg

Pető László vagyok Erken születtem, és míg Isten életemnek kedvez itt is kívánok élni.


Pető László vagyok Erken születtem, és míg Isten életemnek kedvez itt is kívánok élni. Immár negyven éve élek boldog házasságban feleségemmel és itt neveltük fel három, már felnőtt, diplomás gyermekünket. Számomra fontos a család, vallom, hogy a jó Isten a férfit férfinak a nőt nőnek teremtette.

 

 1990 óta az Önök támogatásával az önkormányzatban képviselőként, nyolc évig alpolgármesterként, tíz éven keresztül polgármesterként szolgáltam a falut. Szeretném a megszerzett tudásomat, tapasztalatomat és kiterjedt kapcsolataimat a továbbiakban is a település érdekében használni.

Itt az ideje, hogy az ember visszatekintsen az elmúlt évek eseményeire, a fejlesztésekre, a településen történt dolgokra.

Mindig szoktam mondani, hogy hasonló léptékű fejlesztések az előző évszázad húszas éveiben történtek, ekkor épült az iskola, községháza, jegyzői, tanítói lakás majd az orvosi rendelő. Az elmúlt tíz évben több, mint 800 millió forint értékben valósultak meg beruházások a településen, ezek nagyrésze önerő nélkül pályázati pénzből, egy részük minimális önerővel, egy részük önerőből jött létre.

 

Nézzük sorra ezeket a fejlesztéseket a teljesség igénye nélkül.

2015 tavaszán adtuk át a belül részben felújított parókia épületét a benne található helytörténeti gyűjteménnyel, majd nemrég az épületet kívül, belül felújítottuk.

2017 augusztus 18.-án átadtunk egy korszerű négy tantermes iskolaépületet, és egy 18x30 méteres küzdőterű tornatermet a kiszolgáló helységekkel, mely a környék legnagyobb tornaterme.

Ebben az évben bővítettük a konyhát és a teljes belső felszerelést, az eszközöket újra cseréltük.

2018-ban bővítettük újabb csoportszobával az óvodát, hiszen a nemrég átadott kétcsoportos óvodát már kinőttük és három csoportosra kellett fejleszteni.

2019 augusztus 18.-án átadtuk az új orvosi rendelőt, ide költözött a védőnői szolgálat és megújult a szolgálati lakás is.

Kívül belül igényesen felújítottuk a ravatalozót, a hozzá vezető út le lett burkolva. A temetőben urnafal építésére és a kegyeleti hűtő cseréjére került sor, új kerítés épült és a napokban érkeznek az új hulladékgyűjtő konténerek .

Megtörtént a községháza energetikai felújítása és az udvart teljes egészében szilád burkolattal láttuk el, parkolókat, utakat építettünk, a település szinte minden utcája aszfalt burkolattal van ellátva.

Megújult a központban található kőkereszt, a Szent István szobor talapzata és a templomajtó Matúz András művész úr segítségével.

A Magyar Falu programnak köszönhetően sok kommunális eszközzel, két falubusszal is gazdagodtunk.

Elindítottuk a falugondnokiszolgálatot, amit sokan vesznek igénybe. Az önkormányzat járművei által kerültek leszállításra a településre érkező adományok.

Folyamatosan működtettük a közmunka programokat, hiszen ezek által az emberek nemcsak munkalehetőséghez jutottak, hanem a megvalósítandó programokhoz szükséges alapanyagok és eszközök is rendelkezésre álltak.

Minden évben pályáztunk és nyertünk a szociális tüzelő programra. Minden év végén támogattuk a lakosságot, ezen felül a 65 éven felüli lakosok plusz támogatásban részesültek.

A településen majdnem minden gyerek ingyen étkezésben részesül, az önkormányzat megállapodása alapján, a 18 éven felüliek részére biztosítva van a hét 5 napján ingyenesen az ebéd.

A költségvetési bevételekkel mindig felelősségteljesen és törvényesen gazdálkodtunk, az önkormányzatnak, ahogy eddig sosem, ma sincs hitele, tartozása.

A felelős gazdálkodást bizonyítja, hogy számtalan esetben segítettünk a hirtelen bajbajutottakon, például segítség az elhunyt hozzátartozó eltemetéséhez, vagy nem várt pénzügyi nehézség áthidalására, visszatérítendő támogatás formájában. Önhibáján kívül mindenki juthat nehéz helyzetbe, inkább az önkormányzattól kérjenek segítséget, mint végtelen kamatos kölcsönt vegyenek igénybe.

 

 

Úgy érzem nem telt el hiába az elmúlt 10 év, Szerintem minden pályázati lehetőséget meg kell ragadni, miért ne járjon az erki gyerek korszerű óvodába, iskolába, tornaterembe. Ezek a fejlesztések itt maradnak és az Erki embereket fogják szolgálni.

 

Van dolgunk a továbbiakban is.

A település közbiztonságának javítása érdekében a polgárőrség újjászervezése zajlik. A rendőrségtől ígéretet kaptam a fokozott rendőri jelenlétre.

Az illegális szemétlerakás megszüntetése, amennyiben lehetséges mezőőri szolgálat elindítása.

 Elnyert pályázatunk van egy új bölcsőde építésére, a tervek készen vannak, a közbeszerzés kiírása folyamatban.

Az új iskolához egy modern rekortán burkolatú pálya építésének előkészítése van folyamatban.

A település központjának felújítása, szépítése.

Az elavult térfigyelő kamerarendszer cseréje, felújítása.

Tárgyalásokat folytatok bérlakások építéséről, melyek a helybeli fiatalok életkezdését, otthonteremtését segítené.

Tervezem a település „Verempartok-i” részének rendezését, a nagy tó horgásztóvá alakítását, játszótér kialakítását.

Régi vágyam, hogy a településen legyen olyan hely, ahol több ember össze tud jönni és közösségi térként, faluházként, művelődési házként tud működni.

Szeretném újra bevezetni az idősek napközbeni segítését (bevásárlás, gyógyszer beszerzés).

A Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve közösségi programok szervezése, melynél nagy segítséget nyújt a Megnyert „Helyi Identitás” pályázat, mely támogatja ezt a tevékenységet.

 

 

Bízom benne, hogy ezeket és még sok mindent meg tudok valósítani, hiszen eddig is és ezután is biztosított, segítségéről, támogatásáról Szabó Zsolt térségünk országgyűlési képviselője, akinek segítségét itt is köszönöm.

 

 

Tisztelt Erki Lakosok!

Kérem, hogy június 9.-én hozzanak a település érdekében felelősségteljes döntést és támogassanak szavazatukkal. Válasszanak olyan képviselőket, akik a települést tisztességes munkájuk, megérdemelt nyugdíjuk mellett, értelmesen, a közösség érdekeit mindenek előtt figyelembe véve dolgoznak.

 

 

                                       Üdvözlettel:   Pető László




Elérhetőségeink


Cím: 3295 Erk, Fő tér 1.
Telefon: 36/471-021
Fax: +36 36/471-021
E-mail címek:

@

@

@

@

Letölthető dokumentumok


Nyomtatványok
Rendeletek
Testületi ülések
Pályázatok
Településképi Arculati Kézikönyv

Intézmények / Szervezetek


Iskola
Óvoda
Önkormányzat
Civil szervezetek
Polgármesteri hivatal